Czyszczenie pieców konwekcyjnych
Wydajne, oszczędne i wielofunkcyjne – piece konwekcyjne - znajdują się w prawie każdym lokalu gastronomicznym. Pozwalają one na obróbkę potraw na wiele sposobów, dlatego szybko zdobyły opinię niezastąpionych i niezbędnych maszyn w profesjonalnych kuchniach. Jednak by pracowały one ze stuprocentową wydajnością, muszą przede wszystkim być właściwie konserwowane – a to oznacza, między innymi, że należy je regularnie i dokładnie czyścić.
Technologia nowoczesnych pieców konwekcyjnych umożliwia stosowanie automatycznego procesu czyszczenia. Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne – niestety przy intensywnym użytkowaniu urządzenia - nie do końca skuteczne.
Wykorzystywana do czyszczenia woda (najczęściej „bogata” w minerały) powoduje, że osad kamienny (wapń) osadza się na wewnętrznych elementach pieca konwekcyjnego, obniżając parametry funkcjonowania urządzenia – oraz co równie istotne – w radykalny sposób pogarszając jego stan sanitarny.
Proponowane przez nas specjalistyczne usługi serwisowe (czyszczące), bazujące na zastosowaniu odpowiednich metod odświeżania i odkamieniania - stanowią okresowe wsparcie i pozwalają przywrócić stan urządzenia do właściwego poziomu sanitarnego i wizualnego.
Do dezynfekcji pieca konwekcyjnego wykorzystujemy specjalistyczne preparaty – posiadają one odpowiednie certyfikaty pozwalające na stosowanie ich w przemyśle spożywczym. Jako doświadczona firma wiemy dokładnie, w jaki sposób przeprowadzić usługę w sposób całkowicie bezpieczny dla podzespołów maszyny. Przed zaaplikowaniem środków w odpowiedni sposób przygotowujemy urządzenie, dzięki czemu jego powierzchnia nie zostaje naruszona. Dbamy o każdy element odświeżanego sprzętu – zarówno o wnętrze pieca konwekcyjnego, jak i o jego obudowę zewnętrzną. Nie zaniedbujemy także przestrzeni trudnodostępnych: szczelin, rogów, etc. Wykorzystanie profesjonalnych preparatów i kompleksowa obsługa sprawia, że urządzenie znacznie dłużej pozostaje czyste. To z kolei pozytywnie wpływa zarówno na jego wydajność, jak i smak przygotowywanych w nim potraw.
Na czyszczenie pieców konwekcyjnych przeprowadzane przez nasz personel składa się także odkamienianie. Zdecydowana większość awarii tych urządzeń wiąże się właśnie z osadzaniem kamienia, co pokazuje, jak ważna w ich przypadku jest profilaktyka i odpowiednia konserwacja. Przy usuwaniu osadu stosujemy profesjonalne środki i metody, dzięki którym w całkowicie bezpieczny dla urządzenia sposób doprowadzamy je do stanu sprzed powstania zabrudzeń. Regularny serwis znacząco przedłuża żywotność urządzenia, zmniejsza także ryzyko pojawienia się awarii.